Reizen begeleiden; hoe doen wij dat?

We bereiden onze reizen graag goed voor. Verkenningen, goede lokale contacten en de samenwerking met onze logistieke partner zorgen ervoor dat we onderweg alle tijd aan jullie kunnen besteden. Wij fotograferen tijdens de reizen niet voor eigen publicaties of exposities. We vinden het belangrijk dat alle deelnemers tijdens de reizen bij ons terecht met hun vragen en feedback. Als je aan het fotograferen bent zijn wij nooit ver weg. Advies is er niet alleen tijdens de reis maar ook ervoor en erna.

Oog voor de wereld om ons heen

Als je fotografeert zie je al snel meer dan een doorsnee wereldbewoner. Als fotoreizigers hebben we veel oog voor het moois wat de aarde ons te bieden heeft. Maar zien we ook dat dit in een rap tempo aan het verdwijnen is. En onze reizen dragen daar helaas ook aan bij. Alleen onze CO2-uitstoot compenseren is te makkelijk. Daarom is het vinden van aantrekkelijke reisbestemmingen dichter bij ons huis, iets waar we druk mee bezig zijn. 

Reizen, fotograferen én lekker eten met de Fotoreizigers

Naast onze voorliefde voor fotografie en reizen, houden deze fotografen alle drie ook van goed en lekker eten. Het gaat te ver om te zeggen dat we onze bestemmingen er op uitkiezen, maar als prachtige fotolocaties samengaan met een uitstekende lokale keuken, hebben ze een streepje voor. De gezamenlijke avondmaaltijd zorgt steeds voor een ontspannen slot van een intensieve dag.


Tijdens de fotoreizen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat neem je mee op reis als fotograaf?

  • Keuze van camera en lenzen

  • Leer je onderwerp te kiezen

  • Juiste belichting en het histogram

  • Panorama fotografie en het samenvoegen van meerdere foto’s

  • Scherptediepte, kies het juiste diafragma voor je onderwerp

  • Lange sluitertijden om beweging te benadrukken

  • Composities van landschapen en portretten

  • Belichting met natuurlijk licht

  • Belichting met reportageflitser (speedlight)

  • Het gebruiken van een reflector en softbox

  • Culturele portretten, candid versus gearrangeerd

  • Nachtfotografie en astrofotografie

  • Marcrofotografie

  • Gebruik van polarisatie en ND filters

  • Nabewerking in kleur en zwart/wit conversies

  • Nabewerken met Lightroom en Photoshop

Benodigde apparatuur voor deelname aan de fotoreis:

  • Camera, bij voorkeur een spiegelreflex of een systeemcamera met de mogelijkheid verschillende lenzen te gebruiken.

  • Bij voorkeur een camera die R’AW’ of ‘NEF’ bestanden kan opslaan en niet enkel gecomprimeerde ‘jpeg’ of ‘.jpg’ op slaat

  • Een groothoeklens en een telelens en een portret lens met een klein diafragma, bijvoorbeeld 24, 35 of 50mm 1.2 of 1.4.

  • Een statief. Dit mag ook een mini statief zijn maar het moet stabiel genoeg zijn om je camera mee in de wind te zetten zonder dat er bewegingen zijn.

  • Bij voorkeur een polarisatiefilter en ND filter die in ieder geval op de groothoeklens past.

  • Laptop of Macbook voor het opslaan, selecteren en nabewerken van je foto’s. Geïnstalleerde software: Adobe Lightroom en Photoshop.

  • Geheugenkaart van minimaal 64 gb, inclusief kaartlezer met minimaal usb 3.0


 

 

  • Betere landschapsfoto’s. We weten het allemaal: een mooi landschap maakt nog geen mooie foto! Maar waarom is dat eigenlijk zo, en wat kan je doen om wel een interessante landschapsfoto te maken? Tijdens deze reis laat Fotograaf Pim Horvers zien wat daarbij komt kijken. Een reis met uitgebreide uitleg en prachtige beelden van mens én natuur!

  • Wat & Hoe fotografeer ik op reis? Wat ga je allemaal fotograferen onderweg en waarom? En hoe zorg je ervoor dat je thuis niet verzuipt in een brei aan losse beelden? Tijdens deze reis neemt Pim je mee in de kunst van het fotograferen onderweg. Reis met veel tips over fotografie in het algemeen en landschaps- en portret-fotografie in het bijzonder. Voor iedereen die betere foto’s wilt maken onderweg!

  • Bewuster lichtgebruik. Licht is de basis in de fotografie, per definitie, maar waarom vergeten we toch zo vaak om het licht in een scene écht te benutten? Na deze fotografiereis zal je beslist anders naar het licht gaan kijken, en niet alleen bij een kleurrijke lage zonnestand! Een must voor iedereen die betere foto’s wilt maken in elk genre.

 

 Een greep uit het werk van
Fotograaf en Reisleider Pim Horvers

 
 

 

Praktische informatie

Reisdocumenten
Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze reis een visum nodig voor Nepal. Het visum kun je gewoon bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu kopen. Hiervoor is het van belang contant geld mee te nemen. Let op dat je paspoort tenminste nog ten minste 6 maanden geldig is na de dag van de terugreis. Andere nationaliteiten dienen contact op te nemen met het Nepalese consulaat in Amsterdam over de visumvoorwaarden.

Pasfoto's
Je dient minimaal 6 pasfoto's mee te nemen voor zowel je reisdocumenten als ook vergunningen voor de trekking.

Accommodaties en overnachtingen
Tijdens deze reis verblijven we bij mensen thuis en overnachten we in tenten. Eén nacht brengen we door in een guesthouse.

Reisleiding
De reisleiding bestaat uit zowel Nederlandse als Nepalese begeleiding welke erkend gids zijn. 

Reis-/annuleringsverzekering
Deelnemers zijn verplicht een passende reis-/annuleringsverzekering af te sluiten met werelddekking.

Klimaat
In januari en februari liggen de temperaturen in het gebied dat we gaan bezoeken overdag tussen de 20 en 25 °C. ’s Nachts koelt het af tot ca. 5 à 10 °C. Dit is een van de beste periodes om Nepal te bezoeken vanwege de heldere blauwe lucht door de lage luchtvochtigheid in die tijd van het jaar. Hierdoor krijg je de mogelijkheid optimaal te genieten van de prachtige vergezichten en zonsondergangen.

Maaltijden
Dagelijks staan er smakelijke, verantwoorde en voedzame maaltijden op het programma. De gerechten worden bereid in samenwerking met lokale gastvrouwen en bestaan grotendeels uit biologische en regionale ingrediënten. Tijdens deze reis besteden we veel aandacht aan culinaire activiteiten, je smaakpapillen zullen niks tekort komen. Ook de vegetarische reiziger zal zich in Nepal helemaal op z’n gemak voelen.

Gezondheid
Adviezen omtrent vaccinaties en preventie worden regelmatig herzien. Om die reden raden we je aan om contact op te nemen met de lokale GGD of huisarts voor de meeste actuele adviezen. Let op dat sommige vaccinaties ruim voor vertrek moeten plaatsvinden, maak daarom tijdig een afspraak. 

Elektriciteit en opladen apparatuur tijdens de reis
De stekkers die in Nepal gebruikt kunnen worden zijn: Type C en D. Buiten Kathmandu is er sporadisch mogelijkheid om apparatuur op te laden. In sommige gevallen kan bij nood een telefoon opgeladen worden maar dit zal dan gedaan moeten worden met een klein zonnepaneel van de lokale bevolking. Breng dus voldoende accu’s mee voor je camera en een powerbank voor het opladen van je telefoon. Elektrische tandenborstels zijn mogelijk, maar wellicht beter op batterijen of gewoon met de hand.

Telefoonnetwerk ontvangst
Op de meeste plaatsen is er telefoonnetwerk maar in de hoger gelegen plaatsen zal dit niet altijd het geval zijn.

Tijdverschil
In Nepal is het 4 uur en 45 minuten later dan in Nederland (wintertijd).

 

Nepal


Bevolking en taal

Van de 28 miljoen Nepalezen woont ongeveer 60% in het vlakkere en ook meer vruchtbare gedeelte tussen het midden en zuiden (de Terai). De resterende bevolking woont op de hoogvlakte en in de bewoonbare gedeeltes in de bergen.

Nepal kent circa 35 verschillende etnische groepen, die elk te onderscheiden zijn aan de hand van hun uiterlijk, kledingstijl, taal en gewoonten. Nepalezen staan bekend om hun vriendelijke aard en gastvrijheid.  

De officiële taal van Nepal is het Nepali, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. Net als het Hindi kent het Nepali zijn oorsprong in het Sanskriet. Daarnaast worden er ook veel lokale dialecten gesproken.

Religie

Nepal kent veel verschillende religies. De meest voorkomende is het hindoeïsme. Maar ook zie je een redelijk groot aantal aanhangers van het boeddhisme en een klein aantal moslims en christenen.

Het hindoeïsme is uiterst tolerant en verdraagt andere godsdiensten naast zich. Het hindoeïsme en het boeddhisme in Nepal zijn erg met elkaar vervlochten en gaan vaak hand in hand samen.

Geldzaken

De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee. De waarde van de Nepalese Rupee varieert, dus check altijd de actuele koers voor vertrek zodat je een goed beeld hebt van je uitgaven. Een goed gemiddelde is ongeveer 110 Rupee per Euro.

Er zijn voldoende geldautomaten in de grotere steden, maar omdat het in Nepal af en toe voorkomt dat een automaat niet voldoende geld op voorraad heeft, raden wij altijd aan om voor de zekerheid wat cash geld achter de hand te hebben. Je kunt ook een klein bedrag in euro’s of dollars in geval van nood bewaren.

Ben je op zoek naar een geldautomaat, let er dan op dat hier het Cirrus en/of Maestro teken opstaat. Voor vertrek dien je je bankpas ook in te stellen op de mogelijkheid om geld op te nemen in een bepaald werelddeel omdat bankpassen tegenwoordig automatisch alleen op binnen Europa staan.

Een creditcard wordt ook op steeds meer plekken geaccepteerd, maar ga er niet vanuit dat dit altijd het geval is.

Kleding

Tijdens een reis in Nepal is het belangrijk rekening te houden met lokale kledingvoorschriften. Nepalezen zijn gewend om vrijwel alle lichaamsdelen te bedekken. Om respect te tonen aan de lokale bevolking en zelf als toerist ook respect te verdienen, adviseren wij om tijdens je reis door Nepal rekening te houden met enkele kledingvoorschriften.

Voor zowel mannelijke als vrouwelijke reizigers adviseren wij de bovenarmen (tot ver over de schouders) en benen tot in ieder geval over de knie te bedekken. In het geval van een bezoek aan een heilige plek als een stupa of tempel, zijn er soms nog extra afwijkende voorschriften.

In toeristische gebieden als Pokhara (Lake Side) en Chitwan kun je ervoor kiezen om wat losser om te gaan met de kledingvoorschriften.

Eten en drinken

Nepal kent een eenvoudige keuken. De belangrijkste maaltijd voor Nepalezen is Dal Bhat, een combinatie van rijst, linzen en groenten. Daarnaast zie je steeds meer invloeden uit Tibet en China. De bekende deeghapjes uit Tibet (momo’s) sieren ook vaak de Nepalese keukentafel.

Tijdens de homestayreizen eet je regelmatig lokale gerechten. Verblijf je in grotere hotels, dan is de keuken vaak wat westerser georiënteerd en heb je de keuze uit verschillende gerechten. Ook in de meer toeristische gebieden zoals Kathmandu en Pokhara heb je verschillende eettentjes gericht op de internationale keuken.

Het kraanwater kan in Nepal absoluut niet gedronken worden. Overal is mineraalwater in flessen te koop en wij raden je aan om hier ook je tanden mee te poetsen!

Let er wel op dat de flesjes afgesloten zijn en geen refills zijn. Je weet immers nooit of er dan kraanwater wordt gebruikt.


Telefoon, internet en elektriciteit

De landcode voor Nepal is + 977.  Verder is Nepal zelf verdeeld in diverse netnummers. Internetcafés zijn volop aanwezig in Nepal, zeker in de grotere plaatsen. Daarnaast is wifi tegenwoordig in de meeste restaurantjes, hotels en cafeetjes beschikbaar.

Probeer te vermijden om met je Nederlandse of Belgische gsm naar huis te bellen. De kosten kunnen enorm oplopen!

De netspanning in Nepal is 220 Volt. Sommige stopcontacten zijn afwijkend van de onze, maar doorgaans past een west Europese stekker zonder problemen in het stopcontact. Voor de zekerheid kun je het beste wel een wereldstekker meenemen.

Het is ook handig om een powerbank mee te nemen zodat je altijd gebruik kunt maken van je telefoon en camera.

Fotografie

Nepal is een paradijs voor (amateur) fotografen. De prachtige natuurlijke decors, oude gebouwen en kleurrijk geklede bevolking nodigen graag uit voor de mooiste foto momenten.

Pas vooral op bij dat laatste, want niet iedereen vindt het even prettig om een camera voor z’n neus te krijgen.

Ga respectvol om met het maken van foto’s en vraag altijd eerst toestemming voordat je een foto maakt! Je kunt beter onderhandelen over de prijs dan te proberen stiekem foto’s te maken. Dat laatste kan soms verkeerd uitpakken. Ook bij sommige bouwwerken, zeker heilige plekken, is toestemming soms nodig.

Gezondheidszorg

In het begin is het heel normaal dat je wat last krijgt van buik- en darmklachten als gevolg van ander voedsel. Ook kan het zijn dat de sanitaire voorzieningen minder goed zijn dan je in Nederland en België gewend bent. Meestal gaan je klachten wel over na een tijdje. Blijf je hier echter langer last van houden, raadpleeg dan een arts.

Er zijn goede (privé) klinieken / ziekenhuizen in Kathmandu. Voor het beste medische advies en ingrepen kun je terecht in de CIWEC clinic.

Veiligheid

Nepal is een geweldige reisbestemming waar je je snel thuis en veilig voelt dankzij de hartelijke bevolking. De Nepalezen staan bekend om hun gastvrijheid en eeuwige glimlach. Er is geen reden om je zorgen de maken over de veiligheid in Nepal, maar het is wel verstandig om met een aantal zaken rekening te houden.

Het grootste gevaar vormen natuurrampen aangezien Nepal in een aardbevingsgevoelig gebied ligt.

Berovingen of andere vormen van fysiek geweld tegen toeristen komt hier bijna niet voor. Het is natuurlijk wel aan te raden om op je spullen te letten. Laat je bagage niet onbeheerd achter, neem niet teveel contant geld mee als je op pad gaat en berg je camera op als je deze niet gebruikt. Let vooral goed op je spullen op drukke plekken als markten en busstations. Laat dure spullen die je niet nodig hebt tijdens je rondreis zoals sieraden zoveel mogelijk thuis.

Berg je paspoort en waardevolle spullen op in een kluisje op je hotelkamer of bij de receptie, indien deze beschikbaar is. Maak kopieën van je paspoort en belangrijke pasjes en bewaar deze op verschillende plekken. Ga ‘s avonds niet alleen de straat op. Laat je accommodatie een taxi voor je bestellen als je nog ergens heen wilt gaan.

Souvenirs

Er is veel keuze aan leuke souvenirs van goede kwaliteit in Nepal. Je komt leuke souvenirs tegen op lokale marktjes en in toeristencentra als Thamel in Kathmandu en Lake Side in Pokhara. De prijzen kunnen wat verschillen, maar meestal zijn ze aardig gelijk.

Afdingen wordt steeds minder gedaan in Nepal, en veel verkopers (vooral in de toeristenwijk Thamel) werken met vaste prijzen.